Подводни приключения: Кораби под водата и каменната гора | Созополис | Луксозни имоти за продажба,Созопол, България

Slider

Подводни приключения: Кораби под водата и каменната гора

Кораба Родина

Ако подводните дълбини ви привличат със своята красота и искате да се докоснете до съвършената хармония и тишина под водата, в Созопол ще срещнете хора, които да ви разкрият тайните на морето.Гмуркането и опознаването на Черноморските дълбини са хоби или професия на много хора, избрали Созопол за своите незабравими лета.Под водите на морето край Созопол историите са не по-малко вълнуващи от тези под слънцето.В морето край Созопол лежи корабът Родина – един от деветте довоенни български товарни параходи, собственост на Българско Търговско Параходно Дружество, произведен от Vulkan - Werke A.G.  Корабът е пуснат на вода през 1922 г. Водоизместимост  -4159 брт.
На 19.09.1941 г. Родина пътува, натоварена с товар от зърно от Истанбул за Варна, охранявана от два български миненосеца. В района на Созопол, срещу нос Колокита, корабът се натъква едновременно на две мини от българско минно заграждение и потъва. Охраняващите кораби спасяват 37 човека.
Днес корабът лежи добре запазен на средна дълбочина около 35-39 метра под крен ъгъл от 45º. Възвишение от дъното-14 метра. Носовите котви са на местата си. Свободно може да се влезе в надстройката и трюмовете, които са празни. Координати 42°24.'N 27°46.'E.

Кораба MOPANG

Във водите на Черно море, на 5 км северно от Созопол лежи и MOPANG - американски товарен параход от типа Liberty ships. Корабът е построен от Submarine Boat / Корабостроителница в Ню Джърси, собственост на Electric Boat Company /по - късно General Dynamics /. Корабът е създаден по специална програма на U.S. Shipping Board, свързана с поръчката на 150 еднакви кораба, с цел компенсиране загубите от войната. Пуснат е на вода на 20.01.1920 г., с водоизместимост 3545 брт. MOPANG е с двигател 1500 конски сили. Лежи в много добро състояние на десния си борд на дълбочина между 24-32 метра. Възвишение от дъното - 7 метра. Основните повреди от взрива са в носовата част на кораба. Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата. Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите. Част от товара - обувки, сандъци с резервни части, и други, са видими в трюмовете. На място е винтът с диаметър около три метра и кърмовата лебедка. По протежение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното. Вероятно котвата се е откачила в момента на потъването и се е намотала около кораба. Координати 42°28.' N 27°41.'Е

Подводна каменна гора

Подводна каменна гора Созопол

Запознати ли сте с термина имерсия? Този термин дава най-логично обяснение за наличието на подводна каменна гора по морското дъно край град Созопол. Имерсия ще рече че това, което е достъпно за нас на дъното в момента, се намира там в консервирано състояние, защото преди хиляди години, гората, покривала сушата на мястото на днешен Созопол, е потънала при настъпването на природни катаклизми и активни геодезични промени на ландшафта. В момента различни специалисти търсят истината за формирането на това атрактивно и уникално по рода си образувание, но загадките са много, което прави вълнението при гмуркане в историята още по-голямо...