В България | Созополис | Луксозни имоти за продажба,Созопол, България

Slider

В България

Република България е държава в Югоизточна Европа, в източната част на Балканския полуостров. На север граничи с Румъния, на запад със Сърбия и Република Македония, на юг с Гърция, и на югоизток с Турция. На изток страната граничи с Черно море. По площ България е 11-а в ЕС и 15-а в цяла Европа.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria

Език: Официалният език е българският, принадлежащ към групата на славянските езици.

Време: Времето спрямо Гринуич е + 2 часа, а спрямо централноевропейско време е + 1 час.

Парична единица: Българската валута е ЛЕВ, който се сътои от 100 стотинки. Всички разплащания се осъществяват в национална валута или евро. Банкнотите са с емисии от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 лева, а монетите – от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 стотинки. Препоръчваме обмен на валута да се извършва в банка или лиценцирано бюро за обмен.

Кредитни карти: В търговски обекти, хотели, заведения и центрове за услуги се приемат плащания с международни кредитни карти. Информация какви конкретно карти се приемат може да получите от стикерите на витрините на съответните обекти.

Електричество: Напрежението на мрежата е 220 V, а честотата 50 Hz.

Шофиране: Движението на автомобили е вдясно, изпреварването – отляво. Ограничения на скоростта в населени места 50 км/час и 120 км/час по магистрала.

Бакшиш: В по-голяма част от ресторантите и заведенията за обслужване допълнително заплащане не се начислява и е прието 5 – 10% от стойността на поръчката/услугата. В някои заведения размерът на бакшиша е указан в менюто и се включва в окончателната сметка. По желание може да оставите бакшиш винаги, когато сте доволни от обслужването.

Климат: България е с умерено континентален климат и ясно обособени 4 сезона: пролет, лято, есен и зима. Всеки от четирите сезона е с продължителност около 3 месеца. Летният сезон е с по-голяма продължителност в Южните части на страната – в Созопол сезонът започва още през месец май и продължава до края на месец Септември. Най-високите температури през лятото достигат до 40 °С, най-ниските през зимата – около -10-15° С.

Важни телефонни номера:

  • Телефон за свързване с всички спешни номера - 112
  • Полиция – 166
  • „Бърза помощ” – 150
  • Пътна помощ – 146
  • Пожарна – 160
  • Справки по телефона – 144
  • Телефонен код на България от чужбина - ++ 359