Археологическо наследство | Созополис | Луксозни имоти за продажба,Созопол, България

Slider

Археологическо наследство

Местните казват, че в Созопол под всеки камък има скрита история. Където копнеш – натъкваш се на уникална находка.

В Созополис отделихме много време и средства, за да разкрием тайните на нос Колокита и да ги съхраним за бъдещите поколения. Преди изграждането на проекта, съвместно с Националния институт за паметници на културата, направихме преглед и разкопки на терена и разкрихме археологически структури с висока културно-експозиционна стойност – могили № 9 и 10 - част от археологически паметник на културата «Могилен некропол Колокита». Могилите са изцяло консервирани и експонирани за собствениците и гостите на комплекса с помощта на Археологически музей град Созопол, и вече са достъпни за посещение.

Откритите фрагменти от амфори, строителна керамика и керемидени артефакти, единият от които е с печат, принадлежат към продукцията на фабриканта МОЕХД, датирана в периода  около 330 г.-323 г. от Новата ера. Според изследванията на археолозите и анализа на откритите материали на територията на разкопките, могилите  и съоръженията датират от IV в. преди Христа.

Историята разказва, че преди хилядолетия местните са намирали това място за свещено, и само знатните управници на града са имали привилегията да тръгват за вечния си път на нос Колокита.

Енергията на мястото е завладяваща, тишината на скалите се нарушава единствено от шепота на вълните, а слънцето огрява носа  с хилядолетна светлина и разтапя границите на времето.